mandag 19. april 2010

Vær stille: Jens Pikenes taler:

”Christian Ringnes’ planlagte skulpturpark har brakt lavstående åndsliv til hittil uante høyder.”

”ASTARTE, oldtidsgudinnen, er også fratatt enhver historisk og mytologisk forbindelse med krig og seksualitet som skolens ledestjerne. Hun er “lysgudinne”, “stjernenes dronning,” “universets moder” og “hellig jomfru”. Hva med hellig prostitusjon, som foregikk i templer viet Astarte? Eller at hun selv hadde kropp og gjerne ble avbildet naken? Der er her Christian Ringnes kommer inn. “Parken i kvinnens ånd” vil by på 100 avkledte skjønnheter i håndfast form, gjerne gudinner. For alt vi vet har han allerede kjøpt en Astarte.”

”Ringnes tenker stort, uten annet enn å føle sterkt. Han skulle så gjerne selv vært kunstner og vil ha noe stående igjen etter seg. Han innrømmer å ha ”enkel smak”, og har ”ikke fått tak på samtidskunsten”. Men en glad dilettant kommer langt med fet lommebok og heftig begeistring! Under sine heseblesende handleturer til franske skulpturstøperier ligner han på den amerikanske dekoratøren som utbrøt ved synet av templet på Akropolis: ”Den er beige! Min farge!””

”En privat eiendomsinvestor uten kunstkompetanse vil altså bruke 250 millioner kroner og 230 mål friareal i Oslo sentrum til å lage et monument over sin egen fetisjering av kvinnekroppen, for det meste i et fortidig, forskjønnende formspråk. Som om intet har skjedd siden barokken, hva angår kunst, offentlighet, politikk og kjønnsmakt. Kvinnen er ifølge Ringnes ”den flotteste gjenstanden vi har her i verden”. Feminister burde omdøpe ideen til ”Parken for mannens blikk” eller ”Ringnes’ herrepark”. Det spiller ingen rolle. Heller ikke at ni av ti kunsthistorikere grøsser. Ringnes har fått støtte av 40 lokallag, deriblant Rotary og Lions, samt Nordstrand FrP. Og byrådet er sjarmert av entusiastens ”generøse gave”. Hva ellers? Mot kitschens herjinger er vi alle vergeløse. Når hjertet har talt, har fornuften å tie.”

Les hele innlegget på Bloggen til Ketil Rolness

1 kommentar:

  1. Kunstfaglig arbeidsgruppe
    17.03.2009
    Gruppen skal i samarbeid med regulerings- og kulturminnegruppen utarbeide et samlet hovedkonsept for skulptur- og kulturminneparken som integrerer kunsten, kulturminnene og landskapet. Gruppen skal utarbeide et særskilt skulpturfaglig konsept, med utgangspunkt i det feminine, som sikrer kvalitet og mangfold slik at parken på lang sikt framstår som en unikt anlegg, både nasjonalt og internasjonalt. Integrering av 16 innkjøpte skulpturer i konseptet inngår i gruppens arbeid.

    •Viel Bjerkeset Andersen, billedkunstner
    •Christian Bjelland, C. Ludens Ringnes Stiftelse
    •Marit Wiklund, billedkunstner
    •Christian Ringnes, C. Ludens Ringnes Stiftelse
    •Lise Mjøs, kunsthistoriker, Kulturetaten (gruppeleder)
    •Gunnar Sørensen, kunsthistoriker, Kulturetaten

    SvarSlett